08/10/2015

JORNADES DE LA SECCIÓ FILOLÒGICA DE L’IEC A CERET (VALLESPIR) 9 i 10 d’octubre de 2015 Sala de la Unió (bulevard de Lafayette, 7)

Fa enguany més de vint anys que les jornades que sol fer anualment la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) no havien tornat a la Catalunya del Nord. L’última vegada va ser a Perpinyà l’any 1994. Per donar a conèixer una altra comarca nord-catalana, la Secció ha triat el Vallespir i la seua capital, Ceret, vila d’art i de cultura.

La voluntat d’aquestes visites en el territori de la catalanofonia és de conèixer in situ i de primera mà els treballs i els estudis dels investigadors universitaris o els estudiosos de la zona especialistes en el camp lingüístic. En una Catalunya del Nord on la presència del català és delicada, Ceret i el Vallespir són, malgrat tot, un dels indrets on la vivacitat de la llengua i la seua realitat són més pregnants.

S’aprofita també l’estada per a conèixer millor l’oferta cultural de la regió i, en aquest cas, Ceret proposa una munió de llocs que superen amb escreix la demanda: museus, rutes i galeries artístiques, monuments històrics i una presència permanent de creadors complementen la visita dels acadèmics de la llengua.

L’Institut Franco-Català Transfronterer (IFCT) de la Universitat de Perpinyà ha fet el paper d’organitzador científic de la trobada i les institucions locals i comarcals han ajudat a portar a terme el projecte. Les jornades s’han ordenat en dues sessions complementàries que integren lingüistes, escriptors, historiadors i artistes que han centrat llur treball sobre el Vallespir.

La comarca i el marc nord-català són els temes de reflexió que acullen el públic a la gran Sala de la Unió i que pretenen fer-lo interactuar amb els experts. L’art, estretament vinculat a la personalitat de la vila, serà segurament el protagonista de la reunió.

Organitzen aquestes jornades la Secció Filològica de l’IEC i l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, amb la col·laboració de la vila de Ceret, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i la vila de Perpinyà, i amb el patrocini de l’Obra Social ”la Caixa”.

Médiathèque Céret 1.jpg

Médiathèque Céret 2.jpg

Les commentaires sont fermés.